Min far var 48 år gammal när han fick mig och min mamma bara 24. Jag vet, man kan ha många åsikter om detta, men att moralisera om det förflutna är lika futilt som att gräva ett hål i vattnet. Den stora skillnaden mellan dem i mina ögon var att pappa inte talade om sina upplevelser, det gjorde däremot mamma. Så det mesta jag vet om min pappa är vad mamma har sagt om honom.

"Han var en bra man. Jag lärde mig älska honom", sa hon när hon ville sätta mig på plats eftersom jag brukade förälska mig handlöst var tredje månad. 

"Jaja, du är kär, men när ska du börja älska någon?"

Jodå, den tiden kom.

Jag frågade aldrig min pappa vad han kände för mamma. Det var den manliga tystnadens tid. För egen del har jag landat i en kompromiss. Jag tycker inte om att tala om mina upplevelser, jag älskar att skriva om dem. På något sätt fyller jag rummet mellan mamma och pappa, mellan hans tystnad och hennes glada iver att tala om allt.